keskiviikko 3. kesäkuuta 2009

3.6.2009 Kaisa

Eipä ole ollut tänään Kaisan päivä. No, aamulla oli vielä kivaa, aloitetaanpa siis siitä:) Olin aamupäivällä mukana Food security-porukan workshoppiin (sellainen koulutustilaisuus, jonka kohderyhmänä paikalliset) liittyvällä retkellä. Tapasin Jaakon ja muun porukan maatalousministeriön pihassa aamupuolikahdeksan aikaan. Hieman jänskätti kävellä seitsemän aikaan yksin guest houselta tapaamispaikkaan, nimittäin jostain syystä en ole vieläkään oppinut hahmottamaan tän kaupungin karttaa! No, löysin paikalle ajoissa, mutta kylläpäs voikin reilun kilometrin matkalla tulla hiki - en edes kävellyt nopeasti, kuumuuteen ei vaan vieläkään ole ehtinyt tottua...
Retki suuntautui kolmelle paikalliselle torille (myynnissä luomutuotteita), ja lisäksi vierailimme parilla pellolla ja yhdellä maatilalla. Myös maatilalla tuotettiin luomutuotteita. Retki oli siis paikallisille tarkoitettu oppimistilaisuus; heidän piti tutkia ja pohtia epäkohtia, joita kussakin tuotantoketjun osassa ilmeni. Nämä paikalliset olivat senioreita, jotka sitten edelleen kouluttavat ja opastavat nuorempiaan. Myös mä sain olla pohtimassa näitä kriittisiä pisteitä, sillä mun t5ehtävä oli ottaa valokuvia. Jaakon lisäksi toisena kouluttajana oli australialainen Oliver, jolla riitti huumoria vaikka muille jakaa! :D Matkalla näki kyllä tosi paljon monenlaista, ja jo pelkkä Laosin maaseudulle pääsy oli niin uusi kokemus, että otin kuvia paljon enemmänkin, mitä piti.
Ennen toimistolle paluuta söimme vielä lounasta "huoltoasemalla", tai no ei siellä kyllä bensaa myyty, mutta enpähän ole koskaan niin kummallista porsaanlihalihapullasoppaa syönyt! Vieruskaverin lautasella oli sammakkoa ja riisiä ja mun nuudelisopassa näytti lilluvan silmiä. Jälkeenpäin sain kuulla Mirvalta, että pullat sisältävät mm. pektiiniä - aika kumimaista tavaraa siis olivat! Yhtään en tiedä, mistä lihasta pullat oli valmistettu, mutta päätin taas, etten haluakaan ;) ...
Nooh, iltapäivällä palasimme takaisin toimistolle, jossa ohjelmassa oli työporukan palaveri. Tänään myös muutin kamppeeni Mirvan ja Jennin kanssa samaan toimistoon yläkertaan ja jätin it-pojat Mikon ja Khongin sekä toimiston kuskit omaaan rauhaansa (tai no kaikkea muuta kuin työrauha :D) alakerran perukoille. Loppupäivä kului sähköpostien lukemiseen (taas, oon kyllä aikaansaamaton!!) ja kuvien latailuun koneelle (oli pieniä teknisiä ongelmia). Päätettiin Jennin kaa, että huomenna tsempataan ja ollaan tosi ahkeria koko päivä! :)

Illalla ei sitten mennyt niin putkeen. Minuu väsytti ja nälätti ja yleisesti kiukutti tosi paljon jo valmiiksi ja sitten kun vielä ei menny ruokatilaukset päivällispaikassa minun osalta putkeen, niin en kyllä alkanu ollenkaan! No, loppujen lopuksi löysimme Phimphonemarketin, joka hieman pelasti oloani; siellä oli vaikka mitä kuten mm. juustoja ja leikkeleitä (näitä ei täältä löydä käytännössä mistään!), mysliä (whole wheat, jeee:)) ja jopa ruisleipää (Realin oloista)! Tuosta tulee kyllä meidän kantapaikka, vaikkakin hinnat ovat siellä naurettavan kalliit verrattuna kaikkiin muihin paikkoihin täällä. Tuontitavaraa lähes kaikki nääs. Tällä reissulla matkaan tarttui myslin, hedelmnien ja jogurtin lisäksi laon termikirja ja kivoja lippuja haalariin/rinkkaan kiinnitettäväksi.
Ainiin, tänään oli suunnitelmissa myös shoppailla, mutta Vientianen ainoa kauppakeskus meni prkl jo viideltä kiinni. Ei olla vielä keksitty että miksi, onko jokin juhlapäivä vai mitä ihmettä.

1 kommentti:

Kikka kirjoitti...

Moikka! Nyt vasta muistin lukee ekaa kertaa teidän blogia! Vaikuttaa kyllä huisilta kokemukselta teidän matka! Varmasti aika ylläriruokia saa syödä, nauratti niin toi pektiinipulla stoorikin! :D Hirveesti haleja lähetän teille! Ihana on lukea miten teillä siellä sujuu!